Simone Thiis

Hilde og Erhart

Hilde og Erhart

Hilde er den ensomme, såre og eksentriske piken i Henrik Ibsens Fruen fra havet og Byggmester Solness . Erhart er sønnen som forsøker å rive seg løs fra foreldrene for å leve sitt eget liv i John Gabriel Borkman.

 

Hilde og Erhart

Hilde er den ensomme, såre og eksentriske piken i Henrik Ibsens Fruen fra havet (1888) og Byggmester Solness (1892). Erhart er sønnen som forsøker å rive seg løs fra foreldrene for å leve sitt eget liv i John Gabriel Borkman (1896).
Mens Hilde lengter etter kjærlighet, lengter Erhart etter frihet.
I Hilde og Erhart møtes de to ungdommene, og historien fortelles med deres stemmer.

Ibsens drama er svimlende tidløse, og utfordringene Hilde og Erhardt møter, er de samme som dagens ungdommer står ovenfor;Løsrivelse fra familien: Egne, kontra foreldrenes ønsker og behov.Plikter og bånd. Forhold til stefar/stemor. Familiehemmeligheter.Sorg og savn.Livsglede og livskraft

Stykket er lagt til nåtid med treningsstudio som møteplass for Hilde og Erhardt. Mens Hilde vokser opp med en fjern far, doktor Wangels, og en stemor, Ellida, som hele tiden ønsker seg et annet sted, er Erhart i en situasjon hvor foreldrene og en tante klamrer seg nådeløst til ham. Som eneste barn skal han tilfredsstille deres behov og lengsler etter både makt, kjærlighet og hevn. Vi håper og tror at denne forestillingen kan skape interesse hos ungdommene til selv å lese og se Ibsens skuespill oppført. Ibsen, en av de største dramatikere gjennom tidene. Dette møtet i et moderne rom passer for 8 -10.klassinger og den videregående skolen. Tilbakemeldingene fra de unge er strålende, og mange foreldre og lærere forteller at stykket i like stor grad er myntet på dem.

“Hilde og Erhart” har vært på turne i Oslo og Vestfold i regi av Den kulturelle skolesekken på ungdomsskoler.

Noen av tilbakemeldingene vi har fått:

Linderud skole (10.klasse)
Dette likte 10. trinnselevene svært godt. De traff målgruppa, synes vi!

Jordal skole (10.klasse)
Både vi lærerne og elevene hadde en utelukkende positiv opplevelse:-)
Vi vil gjerne ha Teater Nova tilbake!

Apalløkka skole (10.klasse)
Dette var helt fantastisk. Definitivt det beste jeg har sett av Den Kulturelle Skolesekkens tilbud. Elevene ELSKET det. De fulgte godt med, lo, fniste og var stille til rette tidspunkt. Det var helt tydelig at dette har et stykke som de kjente seg igjen i og som gav dem mening. Mange sa de syntes det var altfor kort. En elev droppet til og med tannlegen fordi hun måtte se ferdig stykket. Stykket kunne også brukes i samtaler med elevene etterpå – både i forbindelse med tematikk rundt familierelasjoner, kjærlighet og virkemidler for teater og film. Dette burde være obligatorisk for alle skoler! Jeg har bare ett ord som kan uttrykke min beundring: WOW!

Majorstua skole (9.klasse)
Proffe skuespillere. Gode sceneeffekter. Elevenes respons var litt varierende, men ut fra publikumsstemningen i “salen” var de lydhøre og interesserte. Personlig synes jeg stykket traff alderstrinnet meget godt, og det er absolutt et av de bedre tilbudene elevene har opplevd gjennom DKS. Anbefaler det absolutte til andre skoler.

Hovseter skole (10.klasse)
Hilde og Erhart var en flott forestilling som elevene og vi andre hadde en stor glede av. Flott skuespill og et fint stykke med mange undertoner.