Simone Thiis

Absolutt Frida

Absolutt Frida

Absolut Frida

av Fride Lindstøl

Regi: Victoria Bakke

Skuespillere: Simone Thiis og Joakim Dan Jørgensen

Forestillingen” Absolutt Frida” tar utgangspunkt i noen av Frida Kahlos 70 ulike selvportretter, dagboksnotater og det biografiske materiale som finnes om hennes liv og virke.


ABSOLUTT FRIDA

Frida Kahlo vokste opp sammen med foreldrene sine og tre søstre i et blått murhus i den lille byen Coyocan som ligger i utkanten av Mexico by. Som barn fikk hun oppleve hvor viktig den mexicanske revolusjon var for befolkningens kamp for å få tilgang til økonomiske ressurser, kultur og kunnskap. Så opptatt var Frida Kahlo av likhet og frihet for alle at hun endret fødselsdatoen sin til 1910, året da den mexicanske revolusjon startet.
Etter en alvorlig trafikkulykke som18 åring ble Frida sengeliggende i flere måneder. Uten mulighet til å forflytte seg begynte hun å male. Hun ble aldri helt frisk, og hennes liv ble på mange måter en dødskamp som synliggjøres i bildene hennes.

Jeg har ikke peiling på at det er nå det skjer, ulykken som kommer til å endre livet mitt, som kommer til å snu alt på hodet. Jeg kjenner at det lukter svette, chili, kattepiss, jeg tenker på om jeg hadde lyst til å kysse kjæresten min eller Diego som egentlig er alt for gammal og ligner på en frosk. Jeg tenker seriøst på om det var greit å kline med en jente med tunga og det hele, eller om jeg da var lesbisk og aldri ville få barn eller at pappa og Cristina ville skamme seg over meg.

Et sentralt motiv i Frida Kahlos kunst er også hennes forhold til Diego Rivera. Han var hennes læremester, maler og senere ektemann. I malerier og dagbøker beskriver Frida sitt forhold til Diego som lidenskapelig, leken, destruktiv og smertefull, eller som hun selv uttalte: Det er to ulykker i mitt liv, det ene er ulykken, det andre er Diego.

Frida Kahlos malerier viser konturene av en kunstner som hele livet eksperimenterte med å iscenesette seg selv gjennom ulike roller og symboler. Gjennom sin kunst kommenterer, iscenesetter og undersøker Frida seg selv som blant annet kvinne, mann, kjæreste, søster, datter og elskerinne.

Forestillingen ”Absolutt Frida” tar utgangspunkt i noen av Frida Kahlos 70 ulike selvportretter, dagboksnotater og det biografiske materiale som finnes om hennes liv og virke.
(Fride Lindstøl)

”Absolutt Frida” ble laget i samarbeid med Høyskolen i Vestfold og Haugar Vestfold Kunstmuseum og er støttet av Vestfold Fylkeskommune, Tønsberg kommune og Norsk Skuespilleforbund. Premieren februar 2008 var på Haugar Kunstmuseum med påfølgende forestillinger for ungdomsskoler. Den har og blitt spilt på Nøtterøy Kulturhus.